joi, mai 1, 2025

Un raport ONU avertizeaza ca anii urmatori sunt critici pentru limitarea fenomenului de incalzire globala: „acum sau niciodata”

pe

- Advertisement -
- Advertisement -

Un raport intocmit de ONU spune ca daca emisiile nu se vor reduce pana in 2030, tinerea sub control a fenomenului de incalzire globala va fi aproape imposibila, efectele fiind devastatoare pana la sfarsitul secolului.

Grupul Interguvernamental de Expertiza pentru Schimbarile Climatice (IPCC) din cadrul ONU a dezvaluit un plan pentru limitarea cauzelor fundamentale ale schimbarilor climatice periculoase si recomanda adoptarea unor masuri „rapide, profunde si imediate” pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

IPCC transmite un avertisment ca, chiar daca toate politicile de reducere a carbonului pe care guvernele le-au pus in aplicare pana la finele anului 2020 au fost complet implementate, temperatura globala va continua sa creasca cu pana la +3,2 grade Celsius pe parcursul acestui secol. Asta inseamna dublu peste tinta asumata, ceea ce va duce la „rezultate catastrofale”.

Cresterea temperaturii va provoca „valuri de caldura fara precedent, furtuni terifiante si lipsuri de apa pe scara larga”, pe intreaga planeta.

Cercetatorii spun ca, omenirea ar trebui sa ramana la o tinta de crestere de sub 1,5 grade Celsius in acest secol, pentru evitarea unui dezastru. Asta inseamna schimbari masive in randul productiei de energie, in industrie, transport, iar tiparele de consum si modul in care tratam natura trebuie schimbate de urgenta.

Urmatorii cativa ani sunt critici, avertizeaza cercetatorii. Daca emisiile nu se vor reduce pana in anul 2030, limitarea incalzirii globale pana la sfarsitul acestui secol va fi aproape imposibila.

„Raportul ne spune ca am atins punctul acum sau niciodata de a limita incalzirea la 1,5 grade Celsius”, a precizat autorul principal al studiului.

In cadrul aceluiasi avertisment, Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca 99% din populatia lumii respira aer poluat. Agentia de sanatate din cadrul ONU a cerut sporirea masurilor de reducere a consumului de combustibili fosili, generatori de poluanti, care duc la aparitia problemelor respiratorii si de flux sanguin si care provoaca, anual, milioane de decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Dr. Bianca Sofian, tânãra pascaneancã, urmează să deschidă primul spital românesc privat de intervenții stomatologice

Medicul Bianca Sofian urmează să deschidă primul spital românesc privat de intervenții stomatologice pentru pacienții diagnosticați cu cancer oral în anul următor, după ce...

Cum să fim sănătoși dacă ne tratează un sistem bolnav?

Asta e întrebarea pe care ne-am pus-o după ce am aflat de cazul medicului arestat după ce a pus ilegal 238 de dispozitive medicale...

Noi reguli pentru programul de vizită în spitalele din România. Ce schimbări propune Ministerul Sănătății

Un proiect de ordin pus în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății cuprinde modificări privind stabilirea programului de vizite în unităţile sanitare publice și...

Stiri de ultima ora
Stiri

NESCU JUPUIT DE VIU regizat de Toma Enache ajunge la Pașcani!

Celebrul film ENESCU JUPUIT DE VIU regizat de Toma...

Spectacolul de teatru „Domnul cu Camelii” de Tudor Mușatescu joi 10 Aprilie

Joi, 10 aprilie, ora 14.00, în sala de spectacole...

Armonii de primavara 2025 – 12 aprilie – 19 aprilie la Pascani

Primăvara la Pașcani: Expoziție și vânzare de produse agroalimentare...